събота, 8 ноември 2014 г.

Безплатни подаръчета за четящите с електронна книга

От близо година чета с електронна книга, известна още като електронен четец. Преди това четях много на монитор, и то хубав, но след четири часа четене, очите се натоварват много. Впечатленията ми обаче за електронната книга с e-ink дисплей са изключително положителни, и без да ми е ни най-малко гузно, мога да величая на воля. Велика джаджа е, наистина! Можеш да напъхаш цяла библиотека в джобчето си. Четенето е по-удобно, по-бързо и по-лесно отколкото с обикновена книга. Държиш нещо изключително леко в ръка, прелистваш страници с лекота, на всичкото отгоре имаш свободата да си настроиш според твоите лични предпочитания големина и тип на шрифт, разстояние на междуредие. И тъй като обичам да си персонализирам всичко до което се докосна, проучих обстойно възможностите на моя PocketBook Basic 2, като писах и на производителя няколко пъти, след което разкрасих електронната книга на макс. Създадох 20 корици и селектирах 20 шрифта, научих някои трикове, и всичко това споделям съвсем свободно с вас, за да могат повече хора да се радват на своята електронна книга, и да стимулираме четенето.

  Започваме с най-обикновеното персонализиране на един електронен четец - корицата. Почти всяка електронна книга ти предлага възможността сам да си избереш корица, която се включва когато изключиш четеца и стои така, без да хаби изобщо батерията - магията на електронното мастило! За жалост Kindle, които си играят на монополисти, с един поддържан формат електронна книга(техният! (mobi)), също така са сметнали, че потребителите им нямат нужда от толкова своеволия, и за корица може да се включва само тяхната реклама(освен ако не се правиш на хакер и не опиташ да надхитриш системата). При PocketBook, избора на корица става, като влезеш в Приложения/Фотографии/(отваряш желаната снимка, натискаш среден бутон)Лого при изключване.
   Избрах някои любими автори от фейсбук групата Какво четеш..., като например Стивън Кинг, Иво Иванов, един любим герой Дъмбалдор, и избрах някои мои любими, като Толкин и Габриел Гарсия Маркес. Дано ви харесат!




А сега шрифтовете. Тези които бяха инсталирани в четеца като го купих, не ми достигаха с една идея, затова се поразрових из нета и в папката ми window/fonts, и селектирах няколко които ми харесват. Предполагам, че инсталирането им е подобно на всички марки електронни четци, но тъй като имам само PocketBook, мога да ви кажа само за него със сигурност как стават нещата. Има известен трик, защото папката в която трябва да копираш шрифтовете е скрита, а ти се показва една друга, която не играе по никакъв начин. Затова като включиш към компютъра електронния четец и му отвориш главната папка, трябва да донапишеш горе в адреса му [system](чисто, без никакви скоби) и да натиснеш enter. Така ти се отваря скритата папка посредата на която виждаш търсената папка fonts, и копираш вътре новите шрифтовете. Ако искаш да четеш и книги във формат pdf(аз не искам, не ми е удобно), то трябва да копираш същите шрифтове и в папката fonts/adobe/fonts. Ако някой шрифт не ти харесва, можеш винаги да го изтриеш след това, същото важи и за кориците. Можеш и ти сам да си свалиш безплатни шрифтове от интернет, само трябва да са във формат .ttf или .otf.


За край на статията малко съвети. За да ви е удобно, персонализирайте си бързите команди. Така дори може да отключите една опция, която я няма попринцип: скриване на статусното поле докато четете(това с час, дата, страница). За целта влизате в Настройки/Лични настройки/Клавишна конфигурация/EPUB, FB2 и други. Аз съм си променил страничните бутони на средния бутон: Ляво(задържане)=Завъртане(често ми се случва да сменя позиция на четене или ръката с която държа четеца, и съответно трябва да завъртя и екрана; Дясно(задържане)=конфигурация; Нагоре(задържане)=Скрий панела.

С тази процедура премахаш [+-10 страници] бутоните, но те си оставят в големите странични бутони, а защо да се повтаря на две места?


При връзване на електронния четец с компютъра, когато искате достъп до папките му, поне при мен преди да мушна usb кабела, четецът трябва да е включен, за да ми отвори папките, иначе не става.

Последният съвет който ще ви дам е, намерете не най-красивият шрифт, макар че и това е важно, намерете най-удобният за четене! :) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля спазвайте добър тон.(фа, ми, ла, ре) Благодаря ви!